2009. március 28., szombat

Juniperus procumbens 'nana' alakítása

Törpe kúszó boróka alakítás előtt...

...és után, kengai stílusban.

Lucfenyő alakítás

Ezt a "karácsonyfát" vagyis lucfenyőt a mai nap találtam kidobva vödörrel együtt. Gondoltam hátha lehet belőle valamit kezdeni.
A csúcsot levágtam és végül úgy döntöttem hogy egy chokkan stílust csinálok belőle.
Alul kitisztítottam a száraz ágakat és tűleveleket.
Majd visszavágtam az alsó ágakat.


Oldalsó ágak ritkítása következett.
Ág drótozása csúccsá...
...majd hajlítás.
Többi ágak bedrótozása.
Majd hajlítása.
A vödör amibe volt még csak lyuk se volt az alján, csodálom hogy eddig nem pusztult el a pangó víz miatt. A földje ha lehet így nevezni valami nagyon agyagos közeg lehetett és olyan kemény volt hogy nem tudtam megbontani így be kellett áztatnom.
Majd egy félbevágott festékes vödörbe raktam. Szúnyogháló, arra kavics majd földkeverék.
Tápanyag és fokozatos földtömörítés következett.
És végül a beültetett növény. A törzsön lévő alsó ágakat is bedrótoztam hogy ne legyenek annyira egyenesek. Ha megmarad a növény és rögzülnek az ágai, akkor leveszem a drótokat és jint csinálok a csúcsán és az alsó ágakból. Majd kiválogatom hogy melyik ágak legyenek lehántva és melyek azokat amiket levágok.

2009. március 25., szerda

Nyírfa sabamiki alakítása

Ezt a nyírfát még tavaly metszettem vissza jelentősen, és ezután lezártam a sebet.
Egy a hatalmas seb képződött a tetején ami elég csúf. Így azt gondoltam hogy csinálok belőle egy odvat.
Lemartam a tetejéről a sebzáró anyagot.
Majd oldalt egy szikével végigvágtam a háncsréteget, hogy amikor leszedem a kérget a megfelelő irányba menjen a lehúzott csík.
Kéreg leszedése.
Majd elkezdtem a marást.
Végül kicsiszoltam és megpiróztam.
Végül visszadrótoztam az ágat. Mészkénlével már nem tudtam bekenni mert tönkrement az ecsetem így újat kell majd vennem.

2009. március 24., kedd

Boróka (Juniperus) alakulása

Ezt a borókát 2006-ban egy építkezésen találtam kidobva. Hazavittem egy cserépbe raktam és jól megmetszettem. Reménykedtem benne hogy megered, mert már április vége volt és az már azért elég késő a kiszedéshez. Elég kusza ágrendszere volt és nem sok reményt fűztem hozzá hogy valamit is tudok belőle kezdeni.

2007 tavasza: Végülis megmaradt a növény és új hajtásokat is hozott. A felesleges ágakat levágtam és jineket alakítottam ki jónéhány csonkból. Azt terveztem hogy egy ágat földrótozok és az lesz a csúcs.
2007 nyár: Végülis földrótoztam az ágat csúccsá és a többit is megdrótoztam.
2008 tavasza: egy általam készített laposabb faládába raktam hogy ne legyen mélyre nyúló gyökere.
2008 ősz: a bal oldalon lévő ágakat illetve a csúcsot jeletősen tönkretették a pajzstetvek és már későn vettem észre hogy mi a baj. A növény egy része jelentősen vissza esett a növekedésbe. Újra kellet gondolnom az egészet és azon filóztam hogy valószínű, hogy az egészet át kell alakítni (amit később nem bántam meg)


A jobb oldali egészséges ágat rafiával betekertem
Raktam rá rögzítőhuzalokat.

És lehúztam óvatosan a főágat.
Innen már csak a részletek következtek a kisebb és vékonyabb ágak drótozása.


Majd a végeredmény. Úgy döntöttem hogy a bal oldali beteg ágat teljesen levágom de azt már csak 2009 tavaszán. Így ebbe az állapotba teleltettem.
2009 tavasza. Levettem a rafiát és a drótokat. Ennek ellenére nem maradtak az ágak ott ahol kellene lenniük, de a jint már meg akartam csinálni. Levágtam a vastag ágat. Az előző héten vettem egy gravírozó fúró akármilyen masinát így szabad volt az út hogy ki is próbáljam. Úgyhogy nekiálltam és szépen kifaragtam útána meg lekentem több rétegben mészkénlével. Utána újból bedrótoztam az ágakat.


Lefújtam pajzstetű ellen is. Majd azért adok neki még egy adaggal hátha ezután nem fogják már bántani. Reményeim szerint az idén valamelyest besűrűsödnek az ágak és jövőre akár tálba is kerülhet.

2009. március 23., hétfő

Idén lesz negyedik éve hogy felállítom a saját készítésű "mobil bonsai házamat" illetve házaimat mert a képen látható csodának még egy nagytestvére. Lényege hogy teljesen szét lehet szerelni kivéve az ajtókat. Eddig úgy voltam vele hogy minden évben télire beszedem a garázsba hogy a fagy ne repessze meg. Ennek ellenére bent a garázsban jól kiszáradt, így sajnos megrepedt. De hát mit csináljunk ez a fa átka. Most csak az egyiket állítottam föl a kisebbiket ami a képen is látható és majd rashellhálóval befedem ha héten tudok venni rajzszöget. A nagyobbikkal egy kicsit gondba vagyok mert az udvar egy kicsit átalakult, kisebb lett :-( így nem fér el a nagyobb "ház". Vagy rövidítek a lécekből vagy majd kitalálok valamit hogy fölállítsam.

2009. március 22., vasárnap

rügyek
















A babérmeggy még tavaly újfajta rügyeket hozott amelyeket még eddig nem. Valószínű hogy ezek virágrügyek lesznek mert pikkelyszerű kinövések vannak az oldalán. Ha minden jól megy az idén virágzik először ez a növényem. Hát kíváncsian várom. Ezért nem is metszettem meg, majd csak később amikor már elvirágzott, de akkor is rajta hagyok egy párat hátha termés lesz belőle. 1.kép normál rügy 2.kép feltehetően virágrügy

fagyal, babérmeggy



Reggel készült képek. 1. kép: Széleslevelű fagyal Ligustrum ovalifolium 2. kép Közönséges babérmeggy Prunus laurocerasus. Mindkettőről vannak korábbi képek is hogy ezelőtt hogyan néztek ki illetve milyen alakításokat végeztem rajtuk, csak a régi gépemen vannak az meg eléggé leamortizálódott. Remélem azért sikerül még az adatokat átmenteni róla. Ha sikerül akkor majd felrakom azokat a képeket is. Pár szóban ezekről a növényekről. A fagyal szerintem az egyik legjobban alkalmas bonsainak a mi éghajlati övünkön. Jól bírja a fagyot mint ahogy a nevében is benne van, erős a gyökérzete nagy hajszálgyökértömeget képes létrehozni és mint tudjuk ez a bonsaiosoknak jó hír. Közepesen gyorsan nő még a legvastagabb ágakból is kihajt, és szép ágrendszert lehet kialakítani belőle. A levelei is jól kicsinyíthetők de alapjáraton se túl nagyok. A babérmeggy is jól metszhető bár levelei elég nagyok és nehezen drótozható mert már a fiatal hajtásai is elég vastagok. Ez a növény is szintén nagy gyökértömeget képes létrehozni. Míg a fagyal félörökzöld addig a babérmeggy teljesen megtartja a leveleit egész télen. Amikor nagyobb fagyok jönnek akkor lekókadnak a levelek de jobb esetben nem fagynak el és a felmelegedéskor tavasszal ismét beléjük megy az élet.

2009. március 21., szombat

mame méretű növények







Bemelelegítésképpen felrakok egy pár képet az idén tálba ültetett mame méretű növényekről. A gyufaszál amelyiknél van, mutatja a méretarányt. Nem valami vastagok, de szabad volt egy két tálam így beleraktam hogy ne legyenek már üresen :-D . Eddig szabadföldben nevelkedtek majd lehet hogy egy pár év múlva újra kiültetem őket had vastagodjanak.
1. kép kecskerágó
2.kép som
3-4. kép kínai orgona