2009. április 27., hétfő

Hangsúlyozónövény

Ez egy kis gyöngyvirághoz hasonló növényke a nevét sajnos nem tudom. Kiválóan alkalmas aljnövényzetnek vagy hangsúlyozónövénynek.
Virága
Levele

2009. április 23., csütörtök

Babérmeggy (Prunus laurocerasus) virágzása



A sejtésem jó lett, pikkelyes rügyek = virágrügyek

2009. április 21., kedd

Moházás

Agyagpor
Beáztatott moha telepítése.

A moha barnulásának gyakori okai: napos helyről származó moha kerül árnyékban lévő növény talajára, vagy fordítva, árnyékos helyről származó kerül napos helyre. A másik ok a táptalaj amire kerül. Érdemes kiszárított majd apróra őrölt agyagot (csak keveset!) szórni a bonsai talajára, ezen általában megmarad a moha.

2009. április 19., vasárnap

Növények gazdát keresnek

Magról ültetett citrusfélék.
Sajmeggy
Közönséges nyír
Japán gyöngyvessző
??? valami fás szárú futónövény
Ráncos bangita
Vörös tölgy
Mandula
Közönséges mogyoró

Ezek a növények nekem már nem kellenek. Szegeden lakom akit érdekel írjon e mail-t. Valamibe majd megállapodunk.

Mogyoró Corylus avellana első tavaszi metszése



Közönséges mogyoró hajtásainak metszése. Eléggé nagyok voltak a levelei ezért úgy gondoltam időben vissza kell meszeni. Utolsó kép a gyökérnyak. A törzs nem valami vastag, úgyhogy van még neki mit fejlődnie.

2009. április 13., hétfő

2009. április 7., kedd

juniperus ráültetés

A ráültetések nem nagyon tetszenek. Csalásnak tartom mert nem a saját törzse látható a növénynek. Ennek ellenére mégis csináltam egyet. Ezt a borókát még 2007-ben szereztem és viszonylag ígéretes törzse volt. Meg is maradt, nőtt is 2 évig, de az idén tavasszal összeszáradtak az ágai és elpusztult. Az ágrendszere nem volt túl jó, nagyon magasan helyezhedtek el és aránytalanok voltak az ágai.
Lefűrészeltem a tetejét és megtisztítottam a földtől a gyökerét. Korábban volt már rajta jin de nem volt igazán jó mert tavalyelőtt még nem volt marógépem.


Lehántottam a kérget.
Íme egy faiskolából vásárolt Juniperus
Befűrészeltem a törzset..
...majd feszítés és hasítás.
Nekiláttam a géppel. Igazából csak most tanulom ennek a gravírozógépnek a fortélyait aztán remélhetőleg a sharik is egyre jobbak lesznek.
A részben megfaragott csiszolt fa. A boróka fája valami iszonyat kemény, kiszáradva meg mint a kő. Volt amikor majdnem meggyulladt a fa a fúrófejtől.
Több óra csiszolás után kapott egy pár réteg mészkénlevet.
Közben míg száradt a jin, addig megvizsgáltam az élő növény ágrendszerét és kibontottam a gyökereket.
Az elhalt részen készítettem egy vájatot vésővel fúróval, amibe belehelyeztem a törzset és szöggel 3 ponton rögzítettem. Sajnos az élő törzsnek volt egy kanyar az alján amit már csak későn vettem észre így tökéletesen nem tudott egy ponton beleilleszekedni a holt részbe. Reményeim szerint elnnek ellenére az évek folyamán amikor vastagodik szépen benövi a szögeket a vájatot és a görbeség se fog annyira látszani akkor olyan lesz mintha tényleg a saját törzse lenne. Ennek ellenére nem látszódik mert nem ez az elölnézete.
Beleültettem egy lapos kettéfűrészelt vödörbe.
Majd megdrótoztam az ágakat. Egyenlőre ez az első alakítása. Több ágat hagytam rajta mint ami kell, tartaléknak vagy hogy ideiglenesen is sűrűbb képet mutasson. Később kivagdosok néhány ágat ami nem kell. Addig had erősödjön hadd nőjön egybe a holt törzzsel. A festés teljesen megszáradt, de még nem fehéredett ki teljesen. Annak is kell egy két hét míg teljesen beszívja.

2009. április 4., szombat

juharok visszacsípése

Elkezdtek a japán juharok intenzíven hajtani.
Fiatal 3-4 éves magról ültetett példányok.
Visszacsípem kis ollóval a hajtáscsúcsot, így az ízközök csökkennek vagyis a levelek közötti távolság fog csökken.