2010. szeptember 18., szombat

Juniperus alakítás

2006-ban gyűjtött borókáról már írtam korábban. A fenti kép egy 2009-es állapotot tükrözi. Eredetileg han kengai stílust akartam vele csinálni és egy mélyebb cserépbe ültettem.
2010-es kép. Szépen a csipkedés hatására besűrűsödtek az ágak de valahogy csak nem akart alakulni a formája.
Igazából már évek óta gondolkodom hogy mit alakítsak belőle, de végül megszállt az ihlet. Így hát papírt és ceruzát ragadtam és lerajzoltam.
Az egész edényt megdöntöttem
Rafiával betekertem a hajlítandó törzset.
Majd drótozás
és hajlítás
vékonyabb ágak drótozása
majd beállítása
finomítás
Majd az alsó ágakat megcsináltam jinnek.
Majd azokat is bedrótoztam. Végül is ez lett belőle. Jövőre mehet tálba.

8 megjegyzés:

  1. Szia, gratulálok igazán szép munka.
    Janó

    VálaszTörlés
  2. Kösz szépen! :-) Most már csak valami tálat kellene neki találni jövőre.

    VálaszTörlés
  3. Valóban szép,és kiemelkedő munka a bonsai blogosok körében is!!! Gratula! Kezdőtől ilyen fa...EZ IGEN!

    VálaszTörlés
  4. Szia Balázs,
    nagyon tetszik az új irány, én is azt gondolom, hogy nagyon jól sikerült alakítás, és külön öröm látni, hogy az egyes lépéseket is fotóztad.
    A rajzolt képen a csúcs a törzs jobb oldalának merőlegesen meghosszabbított vonalán helyezkedik el, így egyensúlyban van a fa, és harmonikus hatást sugall, míg a fényképen a csúcs jobbra van ettől a függőleges vonaltól, ezért kevésbé hiteles, én megpróbálnám a rajznak megfelelően a csúcsot még jobban balra hozni, de ez csak az én meglátásom.

    Üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Messze jobb irány, mint az eredeti han-kengai stílus lett volna. Szép a drótozási is! Attilával egyetértek, próbáld meg a rajzot jobban követni és szerintem az alsó régió még kicsit sűrű. Nekem valahogy idősebb benyomást keltene, ha több lenne az üresség az ágemeletek között. De félretéve a kritikát, igazán jól sikerült alakítás!
    Üdv!
    Balázs

    VálaszTörlés
  6. Üdv mindenkinek!
    Köszönöm az elismerést és a kritikát!
    Igazából még beljebb kell húzni egy picit a fő ágat hogy a lomb egy kicsit közelebb legyen a törzshöz. Valamint a csúcsot is hogy a törzs alapjával egy vonalba feküdjön.

    VálaszTörlés
  7. Igen, erre próbáltam utalni, és még egy szép tál esetleg, és máris egy gyönyörű példány büszke birtokosa leszel. Hidd el, a tál még nagyon sokat dob az összképen, esetleg készíts több forma és színtervet, utána könnyebb a tálat megtalálni. Szerintem ehhez valami terra színű szögletes majdnem egyenes vonalú tál jól illene
    Üdv
    Attila

    VálaszTörlés