2009. március 24., kedd

Boróka (Juniperus) alakulása

Ezt a borókát 2006-ban egy építkezésen találtam kidobva. Hazavittem egy cserépbe raktam és jól megmetszettem. Reménykedtem benne hogy megered, mert már április vége volt és az már azért elég késő a kiszedéshez. Elég kusza ágrendszere volt és nem sok reményt fűztem hozzá hogy valamit is tudok belőle kezdeni.

2007 tavasza: Végülis megmaradt a növény és új hajtásokat is hozott. A felesleges ágakat levágtam és jineket alakítottam ki jónéhány csonkból. Azt terveztem hogy egy ágat földrótozok és az lesz a csúcs.
2007 nyár: Végülis földrótoztam az ágat csúccsá és a többit is megdrótoztam.
2008 tavasza: egy általam készített laposabb faládába raktam hogy ne legyen mélyre nyúló gyökere.
2008 ősz: a bal oldalon lévő ágakat illetve a csúcsot jeletősen tönkretették a pajzstetvek és már későn vettem észre hogy mi a baj. A növény egy része jelentősen vissza esett a növekedésbe. Újra kellet gondolnom az egészet és azon filóztam hogy valószínű, hogy az egészet át kell alakítni (amit később nem bántam meg)


A jobb oldali egészséges ágat rafiával betekertem
Raktam rá rögzítőhuzalokat.

És lehúztam óvatosan a főágat.
Innen már csak a részletek következtek a kisebb és vékonyabb ágak drótozása.


Majd a végeredmény. Úgy döntöttem hogy a bal oldali beteg ágat teljesen levágom de azt már csak 2009 tavaszán. Így ebbe az állapotba teleltettem.
2009 tavasza. Levettem a rafiát és a drótokat. Ennek ellenére nem maradtak az ágak ott ahol kellene lenniük, de a jint már meg akartam csinálni. Levágtam a vastag ágat. Az előző héten vettem egy gravírozó fúró akármilyen masinát így szabad volt az út hogy ki is próbáljam. Úgyhogy nekiálltam és szépen kifaragtam útána meg lekentem több rétegben mészkénlével. Utána újból bedrótoztam az ágakat.


Lefújtam pajzstetű ellen is. Majd azért adok neki még egy adaggal hátha ezután nem fogják már bántani. Reményeim szerint az idén valamelyest besűrűsödnek az ágak és jövőre akár tálba is kerülhet.

6 megjegyzés:

  1. Szia Balázs

    Ezzel a módszerrel (rafia ,vastagdrót)drótoztam a kökényem.
    ÜDV

    VálaszTörlés
  2. Köszi!
    Egyébként tényleg sokat számít ez a rafia mert nem is hittem volna hogy repedés vagy szakadás nélkül megússza ezt. De sikerült a szövetnek annyira megnyúlnia a tél során hogy amikor tavasszal másodjára húztam lefelé az ágat könnyebben ment.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyesen lett megoldva a "hosszú ág" probléma, igazán jól sikerült az alakítás,gratulálok
    Üdv
    Attila

    VálaszTörlés
  4. Üdv! Gratulálok,nagyon jól bealakítottad,jó módszer. Szép fa lesz belőle.Janó

    VálaszTörlés
  5. Küldök egy virtuális képet, hogy én hogyan mennék tovább az alakítással.

    Én megdönteném balra a törzset, és a jobboldali lenti ágrészt visszakanyarítanám a törzs felé, és a fenti koronából a baloldali ágat lehoznám(ha már megnőtt jobban) a bal oldali rész kitöltésére. Jelenlge azt az érzést kelti a fa, hogy el akar dőlni jobbra, és a csúcs nem a fa középtengelyén helyezkedik el, így instabil, természetellenes a képe számomra.
    Ez csak az én véleményem, nem tudom, mi a terved vele, szívesen megismerném a te elképzelésedet is, hogy te merre szeretnéd a jövőben alakítani.

    A jineket egy kicsit jobban elvékonyodóvá tenném a vége felé.
    Üdv
    Attila

    VálaszTörlés